W ostatnim czasie dosyć modne jest wykluczanie różnych składników z diety i często decydujemy się na rezygnację w naszym codziennym jadłospisie z glutenu czy laktozy. Nie zawsze jednak jest też tak, że ulegamy modzie. Czasem powodem eliminacji glutenu z diety są problemy zdrowotne. I tak dzisiaj chciałabym wam napisać parę słów m.in. o tym czym jest gluten, celiakia a czym jest nietolerancja glutenu.
Gluten to białko, które występuje w pszenicy i jej odmianach a także w życie i jęczmieniu. Znajduje się praktycznie wszędzie: w pieczywie, makaronach, niektórych kaszach a także w przetworzonych produktach spożywczych. Jego główną funkcją jest uzyskanie kleistej konsystencji wypieków.
Gluten generalnie jest tolerowany przez większość ludzi jednak u niektórych może prowadzić do nieprzyjemnych konsekwencji zdrowotnych i mowa tu o osobach z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten, alergią na gluten czy chorych na celiakię. Dlatego warto by te osoby stosowały zalecenia diety bezglutenowej w swoim żywieniu, dzięki czemu znacząco podniosą komfort swojego codziennego życia.
Około 1% Europejczyków choruje na celiakię, głównie kobiety rzadziej mężczyźni.
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten dotyczy około 6% ludzi.
Celiakia jest chorobą trzewną która charakteryzuje się trwała nietolerancją glutenu i najczęściej pojawienie się tej choroby ma podłoże genetyczne.
Jest to choroba autoimmunologiczna czyli oznacza to, że układ odpornościowy działa przeciwko własnym tkankom. Osoba chorująca na celiakię musi całkowicie odstawić gluten, ponieważ spożywanie glutenu może doprowadzić do zaniku kosmków jelita cienkiego co w konsekwencji może powodować niedobory żywieniowe i różne nieprzyjemne konsekwencje zdrowotne.
Celiakia może pojawić się na każdym etapie życia, choć głównie diagnozowana jest u dzieci. Bardzo często objawia się biegunką, nadmiernym chudnięciem lub wzdęciami brzucha. Oprócz tego mogą pojawić się zmiany skórne, bóle głowy, spadek koncentracji, osteoporoza i inne objawy .
Choroba ta może również przebiegać bez objawowo. Lekarz powinien ocenić pacjenta kompleksowo. Jedyną skuteczną metodą leczenia celiakii jest dieta bezglutenowa, którą należy stosować przez całe życie.
Osoby z celiakią nie mogą spożywać pszenicy, żyta, jęczmienia, a także orkiszu, samopszy czy płaskurki, czyli starych odmian pszenicy.
Gluten nawet w małych ilościach dla osób z celiakią może być toksyczny.
Często zamiennie celiakia wymieniana jest z alergią na gluten. A to nie jest to samo.
Alergia na gluten to po prostu nieprawidłowa reakcja układu odpornościowego na białko obecne w pszenicy. Alergia na pszenicę głównie pojawia się u dzieci. Często wyrastamy z tej alergii. Objawy mogą występować zarówno w ciągu kilku minut po spożyciu glutenu jak i w późniejszym czasie. Najczęstsze objawy nietolerancji glutenu to biegunka, pokrzywka skórna, nudności czy wymioty.
Niebezpieczny może być też wstrząs anafilaktyczny czyli bardzo silna reakcja organizmu, która może zagrażać życiu.
Leczenie alergii na gluten polega głównie na wykluczaniu glutenu z jadłospisu.
Oprócz dwóch ww. problemów może się pojawić również nietolerancja glutenu, która również może objawiać się biegunką, wzdęciami, zmęczeniem a także bólami brzucha, wysypką i bólami głowy. I również powinniśmy tutaj zastosować dietę bezglutenową.
Głównym źródłem glutenu jest żywność, która została wytworzona z pszenicy lub jej pochodnych. I tak gluten przede wszystkim znajdziemy w pieczywie, makaronach, niektórych kaszach, ciastach, słonych przekąskach, w piwie, w kawie zbożowej.
Gluten może być też w jogurtach, parówkach, wędlinach, w majonezie, w musztardzie, w warzywach z puszki, w marynatach, w chipsach, w czekoladzie, w mieszankach przypraw, w kostkach bulionowych a także w lekach czy suplementach diety.
Dlatego tak ważne jest to by osoby, które są na diecie bezglutenowej czytały etykiety spożywanych produktów i ulotki leków
Glutenu nie znajdziemy w produktach które są naturalnie bezglutenowe oraz w żywności, w której został usunięty w wyniku ogólnych procesów technologicznych.
I tak produkty pozbawione glutenu to gryka, proso, ryż, kukurydza, fasola, amarantus, teff, maniok, quinoa czy ziemniaki.
Oprócz tego glutenu nie znajdziemy w orzechach, mleku, jajkach, w warzywach, owocach, mięsie, rybach, owocach morza, oleju, oliwie i occie.
Jeśli produkt naturalnie nie zawiera glutenu nie oznacza to, że go nie ma. Bardzo często żywność może zostać zanieczyszczona glutenem np. w trakcie przetwarzania czy pakowania w zakładzie produkcyjnym. Ważne jest to by na opakowaniu widniał napis gluten free. Jeżeli chcemy mieć pewność, że produkt jest w pełni bezglutenowy powinniśmy wybierać produkty oznaczone licencjonowanym znakiem Przekreślonego Kłosa nadanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Dieta bezglutenowa nie powinna być stosowana przez wszystkich ludzi, którzy nie mają problemów z alergią, nietolerancja czy z celiakią.
Jeżeli cokolwiek cię niepokoi to zawsze skonsultuj się z lekarzem. Nigdy nie wykluczaj żadnych składników z diety na własną rękę. A ja na koniec, przy okazji polecam Ci w pełni bezpieczne produkty bezglutenowe, które znam i też polecam swoim podopiecznym, którzy na co dzień są na diecie bezglutenowej.
-
BEZGLUTENOWY CHLEB RUSTYKALNY – jest to chleb, który zdobył drugie miejsce w kategorii: CHLEBY ŚWIEŻE w konkursie organizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na diecie bezglutenowej,
-
BEZGLUTENOWY CHLEB WITALNY – jest to wieloziarnisty chleb z dużą ilością ziaren słonecznika, siemienia lnianego i dyni,
-
BEZGLUTENOWE BROWNIE – pyszne, mocno czekoladowe i całkowicie bezglutenowe ciasto 😊
Polecane przeze mnie Piekarnie Cukiernie Putka mają w swojej ofercie także torty bezglutenowe, które można odebrać w piekarniach stacjonarnych na terenie Warszawy i okolic oraz Łodzi.
Piekarnia wypieka bezglutenowe pieczywo pod marką Putka Bez Glutenu w oddzielnej piekarni w Warszawie. Wszystkie produkty są przebadane i oznaczone znakiem Przekreślonego Kłosa nadanym przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
Dodatkowo warto wspomnieć o bogatej ofercie bezglutenowego pieczywa tj. chlebów, bułek oraz słodkości i przekąsek jakie posiada w swojej ofercie piekarnia np. Bezglutenowa Bułka Hamburgerowa, Bezglutenowe Jagodzianki, Bezglutenowe Paszteciki , Bezglutenowa Mini Pizza, a nawet ciasta i Bezglutenowe Pączki. W stałej ofercie znajduje się ponad 20 wypieków bezglutenowych, które pojawiają się wymiennie na przestrzeni roku. Produkty te można także nabyć w sklepie online pod adresem: www.putkabezglutenu.pl
Dodatkowo dla najbardziej wytrwałych i czytających do końca mam niespodziankę 😊 Jeśli przy zakupie online podasz hasło „FIT MAMA” otrzymasz w prezencie do końca grudnia Bezglutenową Piernikową Gwiazdkę, koniecznie sprawdź Bezglutenową ofertę świąteczną na www.putkabezglutenu.pl 😊
Wpis powstał przy współpracy z marką PUTKA.
Zostaw Komentarz