Zalecenia dietetyczne dla kobiet w ciąży:
- Zwiększenie wartości energetycznej posiłków średnio o 400 kcal.
- Zwiększenie spożycia białka: 19,5 g/24 h w I półroczu i 14,5 g/24 h w II półroczu i w laktacji (60% białka zwierzęcego i 40 % białka roślinnego).
- Węglowodany winny stanowić ok. 56-58% wartości energetycznej (ograniczyć cukry proste i sacharozę).
- 30% puli energetycznej powinny stanowić tłuszcze.
- Należy unikać mocnej kawy, herbaty, owoców i soków cytrusowych, nadmiaru mleka; dobrym źródłem wapnia są sery i jogurty oraz kefiry; wskazane 0,5 l mleka i soków owocowych).
- Nie należy zażywać żadnych lekarstw (także witamin) bez porozumienia z lekarzem, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży.
- Należy unikać jedzenia warzyw kapustnych i strączkowych (mogą powodować wzdęcia) oraz zbyt ostrych, mocno pachnących przypraw.
- Nie pić alkoholu, nie palić papierosów i unikać przebywania w zadymionych pomieszczeniach.
- W okresie ciąży i karmienia nie stosować diety odchudzającej ani wegetariańskiej.
- Należy zapewnić podaż wit. D w ilości 400 j./24 h, a suplementację rozpocząć od drugiego trymestru ciąży. Działanie witaminy będzie skuteczne jedynie pod warunkiem stosowania urozmaiconej diety zawierającej odpowiednią ilość wapnia (1200 mg/24 h).
Zostaw Komentarz