Obłędne ciasto marchewkowe

z Brak komentarzy

Składniki suche:

150 g mielonych migdałów

125 g mąki owsianej

70 g mąki kokosowej

80 g  migdałów w płatkach

100 g daktyli – posiekane w kostkę

100 g żurawiny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki mielonego cynamonu

szczypta soli

 

Składnik mokre:

400 g marchewki, drobno startej (ok. 5 marchewek)

2 jabłka

2 banany

sok z 1 cytryny

Szklanka soku z pomarańczy

Szklanka mleka kokosowego

2-3 jajka typu „0”

1 łyżka oleju kokosowego

 

Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach albo zblenduj (ja zawsze blenduję). To samo zrób z jabłkiem i bananem.

Następnie dodaj jajka, mleko kokosowe, olej, sok z pomarańczy i cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Zawartość obu misek połącz i dobrze wymieszaj. Przełóż do przygotowanej foremki i piecz około 50-60 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

fot.Alexandra Gorn

Zostaw Komentarz

CommentLuv badge