Składniki suche:
150 g mielonych migdałów
125 g mąki owsianej
70 g mąki kokosowej
80 g migdałów w płatkach
100 g daktyli – posiekane w kostkę
100 g żurawiny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mielonego cynamonu
szczypta soli
Składnik mokre:
400 g marchewki, drobno startej (ok. 5 marchewek)
2 jabłka
2 banany
sok z 1 cytryny
Szklanka soku z pomarańczy
Szklanka mleka kokosowego
2-3 jajka typu „0”
1 łyżka oleju kokosowego
Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj marchewkę na drobnych oczkach albo zblenduj (ja zawsze blenduję). To samo zrób z jabłkiem i bananem.
Następnie dodaj jajka, mleko kokosowe, olej, sok z pomarańczy i cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Zawartość obu misek połącz i dobrze wymieszaj. Przełóż do przygotowanej foremki i piecz około 50-60 min do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
fot.Alexandra Gorn
Zostaw Komentarz