W ZDROWYM CIELE, ZDROWE STAWY!

z Brak komentarzy

Trenuję od ponad 20 lat. Tak, tak sama nie wiem kiedy to zleciało. Oczywiście niektóre lata były chude, a inne bardziej tłuste… w treningi rzecz jasna 😊 Faktem jest, że gdy byłam w kadrze narodowej wykonywałam ich nawet 14 tygodniowo. Wspominam ten okres wspaniale. Tylko trening, sen, odżywianie. Choć aż wstyd się przyznać jak wówczas, w naszej kadrze wyglądało zaplecze żywieniowe. Schabowy smażony na smalcu przed treningiem tempowym jest jednym z przykładów. Nie ma się czym chwalić, ale faktycznie, zupełnie niedawno tak było. Mała świadomość żywieniowa zarówno moja, jak i zaplecza kadry Polski.

Na szczęście ten okres jest już za mną. Aktualny nie jest wcale lżejszy, bo mając duszę sportowca nie chce się rezygnować z treningów „dla siebie”, a snu przy trójce dzieci jak na lekarstwo, więc regeneracja odpada. Ale przynajmniej mogę postawić na właściwe odżywianie. Na zdrowe wybory żywieniowe i na odpowiednią suplementację. Choć z tymi drugimi staram się nie przesadzać to ostatnio zaczęłam zgłębiać temat dostarczania kolagenu do organizmu, by móc mówić o zdrowych stawach.

Czy wiedzieliście o tym, że wraz z wiekiem poziom kolagenu w naszym organizmie maleje i, że po 25 roku życia zaczynamy produkować jego mniej?! Niestety nasze ciało zaczyna tracić elastyczność, a stawy odmawiają współpracy. Warto wówczas postawić na produkty, które zawierają kolagen. Badania potwierdzają, że spożywanie kolagenu przyczynia się do spłycenia zmarszczek i zapobiega powstawaniu nowych, a także sprzyja odbudowie chrząstki stawowej.

Należy pilnować odpowiedniego poziomu witaminy C w organizmie. Dzięki niej znacznie szybciej następuje produkcja i odbudowa włókien kolagenowych. Doskonałymi jej źródłami są m.in. szpinak, jarmuż, szparagi, zielona oraz czerwona papryczka chili, kapusta. Również warto dbać o podaż witaminy A, która wpływa na opóźnienie starzenia się i elastyczności skóry oraz przeciwdziała pojawianiu się zmarszczek. Znajdziesz ją również w szpinaku, melonach, jajkach, wątróbce, dyni, czerwonej papryce, pomidorach, czy łososiu. Równie ważna dla naszego organizmu jest witamina E, która wspomaga nawilżenie skóry, chroni ją przed promieniowaniem UV, a zawarta jest m.in. w, ziarnach sezamu, chlebie pełnoziarnistym, płatkach zbożowych, olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, żółtkach jaj, nasionach słonecznika, awokado, orzechach i migdałach.

Ponadto pilnujmy by spożywać pokarmy bogate we flawonoidy, które zapobiegają rozpadowi kolagenu, a obecne są m.in. w takich owocach jak aronia, winogrono, porzeczka, jagody, grejpfrut i warzywach: buraki, pomidory, czerwona papryka, , brokuły, sałata.

Tak jak wspomniałam nie wszystko da się wypracować dietą. Warto postawić też na odpowiednią suplementację. Na przeciw oczekiwaniom wychodzi 4Flex, preparat z kolagenem i wspomnianą już witaminą C, który jest w formie proszku i można go śmiało dodawać do koktajli owocowo – warzywnych. Dzięki temu Twoje stawy przez długie lata będą mogły cieszyć się zdrowiem i sprawnością.

 

 

Zostaw Komentarz

CommentLuv badge