Ostatnio mam ogromną ochotę na tajską kuchnię. Oszalałam na jej punkcie po ostatnich wyjazdach.
Poniżej przepis na indyka w żółtym curry. Oczywiście pełna improwizacja, ale wyszło obłędne. Zresztą sami spróbujcie 😉
Składniki:
- 1 kg piersi z indyka
- bakłażan
- cebula
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- czerwona papryka
- pasta curry
- sól himalajska
- mleko kokosowe
- ryż jaśminowy
Ugotuj ryż, najlepiej bez plastikowego woreczka. Warzywa i pierś z indyka dokładnie umyj i pokrój w dowolny sposób. Cebulę kroję trochę drobniej niż paprykę i bakłażana. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i podsmaż cebulę. Po delikatnym zarumienieniu się dodaj 2 łyżki pasty curry, uważaj by nie przesadzić, bo jest szalenie pikantna, ale ten smak jest obłędny. W następnej kolejności dołóż pokrojone w kostkę piersi z indyka. Duś i smaż przez dłuższą chwilę tak by nabrały koloru. Na samym końcu dołóż bakłażana i paprykę i po chwili zalej mlekiem kokosowym. Duś na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Podaj z ryżem. Smacznego 😉
Zostaw Komentarz