Indyk w żółtym curry!

z Brak komentarzy

Ostatnio mam ogromną ochotę na tajską kuchnię. Oszalałam na jej punkcie po ostatnich wyjazdach. 

Poniżej przepis na indyka w żółtym curry. Oczywiście pełna improwizacja, ale wyszło obłędne. Zresztą sami spróbujcie 😉

Składniki:

  • 1 kg piersi z indyka
  • bakłażan
  • cebula
  • 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
  • czerwona papryka
  • pasta curry
  • sól himalajska
  • mleko kokosowe
  • ryż jaśminowy

Ugotuj ryż, najlepiej bez plastikowego woreczka. Warzywa i pierś z indyka dokładnie umyj i pokrój w dowolny sposób. Cebulę kroję trochę drobniej niż paprykę i bakłażana. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju kokosowego i podsmaż cebulę. Po delikatnym zarumienieniu się dodaj 2 łyżki pasty curry, uważaj by nie przesadzić, bo jest szalenie pikantna, ale ten smak jest obłędny. W następnej kolejności dołóż pokrojone w kostkę piersi z indyka. Duś i smaż przez dłuższą chwilę tak by nabrały koloru. Na samym końcu dołóż bakłażana i paprykę i po chwili zalej mlekiem kokosowym. Duś na wolnym ogniu jeszcze przez około 10 minut. Podaj z ryżem. Smacznego 😉

Zostaw Komentarz

CommentLuv badge