9 super przepisów na pasty do smarowania pieczywa

z Brak komentarzy

Wcale się nie dziwię, że znudziło Ci się już zwykłe masło na kanapki. Ile czasu można jeść w kółko i to samo. Wiem, że kanapki królują na naszych stołach. Są szybkie do zrobienia, można je chwycić w rękę i lecieć dalej. Dlatego ja stawiam na urozmaicanie tego co jem. Dziś na tapetę wzięłam najbardziej lubiane przeze mnie pasty. Niekoniecznie tylko do pieczywa. Możesz w nich maczać również pokrojone w słupki warzywa. Mój faworyt to guacamole, masło czosnkowe i pasta pomidorowa.

A i pamiętajcie, jeśli kupujecie pieczywo to tylko to żytnie na zakwasie i pilnujcie by było bez cukru. Tak, tak, cukier i pochodne znajduje się w pieczywie 🙁

 

1. Guacamole

Składniki:

2 dojrzałe awokado

3 ząbki czosnku

sok z 1 cytryny

Umyj i obierz ze skóry awokado i rozgnieć widelcem. Dodaj wyciśnięty czosnek, sól i sok z cytryny. Wszystko zblenduj na gładką masę.

 

2. Słonecznikowy serek

Składniki:

1 szklanka ziaren słonecznika

6 łyżek wody z kiszonych ogórków

2 ząbki czosnku

Sól do smaku

Ziarna słonecznika zalej wieczorem wodą i mocz prez całą noc. Rano odcedź słonecznik i zblenduj na gładko. Dodaj wodę z ogórków, czosnek i sól i ponownie zblenduj.

 

3. Twarożek z nerkowców

Składniki:

1,5  szklanki orzechów z nerkowca

6 łyżek wody z kiszonych ogórków

Szczypta soli himalajskiej

Ząbek czosnku

Orzechy nerkowca zalej wodą i namocz przez noc. Rano odcedź i zblenduj. Do masy dodaj wodę z ogórków, wyciśnięty czosnek, sól i wszystko dokładnie wymieszaj.

 

4. Pasta z suszonymi pomidorami i słonecznikiem

Składniki:

Szklanka ziaren słonecznika

Sok z cytryny

5 suszonych pomidorów

Łyżka oliwy z oliwek

Ząbek wyciśniętego czosnku

Szczypta soli himalajskiej

Ziarna słonecznika namocz na noc. Rano odcedź i zblenduj na gładko dodając wszystkie składniki.

 

5. Pasta z czerwonej fasoli

Składniki:

Szklanka czerwonej fasoli z puszki

Sok z połówki cytryny

5 suszonych pomidorów

Łyżka oliwy z oliwek

Ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę

Sól, pieprz

Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.

 

6. Zielone pesto do smarowania

Składniki:

Garść orzechów nerkowca

Pół szklanki pestek słonecznika

Garść natki pietruszki

3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę

łyżka oliwy z oliwek

sól, pieprz

2 łyżki soku z cytryny

Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.

 

7. Pasta pomidorowa na kanapki

Składniki:

Szklanka suchej soczewicy

Duża papryka

Duża cebula

2 pomidory sparzone, obrane ze skóry – drobno pokrojone

2 łyżki lubczyku

Sól i pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

Pół łyżeczki oleju kokosowego

Soczewicę przepłucz i ugotuj w 3 szklankach wody (aż ją całkowicie wchłonie). Pilnuj by nie przywierała. Obierz cebulę, drobno posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym. Paprykę drobno pokrojoną podduś razem z cebulą. Dodaj pomidory i przyprawy. Wszystko od ostygnięciu dokładnie zblenduj na gładko. Podawaj z pełnoziarnistym chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie, bez cukru. Czytaj skład.

 

8. Masło czosnkowe

Składniki:

200 g masła 83 % tłuszczu

6 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę

Garść natki pietruszki drobniutko posiekanej

Sól, pieprz

Wszystko zblenduj na gładko.

 

9. Hummus paprykowy

Składniki:

3 łyżeczki pasty sezamowej

200 g suchej ciecierzycy

4 ząbki czosnku

4 łyżeczki oliwy z oliwek

5 łyżek wody

Papryka drobno pokrojona

Sól

Ciecierzycę zalej wodą i zostaw najlepiej na całą noc, tak aby wchłonęła wodę. Na drugi dzień wypłucz ją, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. Może to potrwać nawet do godziny. Po ugotowaniu dodaj wszystkie składniki i zblenduj na gładko.

 

SMACZNEGO!

Zostaw Komentarz

CommentLuv badge