Wcale się nie dziwię, że znudziło Ci się już zwykłe masło na kanapki. Ile czasu można jeść w kółko i to samo. Wiem, że kanapki królują na naszych stołach. Są szybkie do zrobienia, można je chwycić w rękę i lecieć dalej. Dlatego ja stawiam na urozmaicanie tego co jem. Dziś na tapetę wzięłam najbardziej lubiane przeze mnie pasty. Niekoniecznie tylko do pieczywa. Możesz w nich maczać również pokrojone w słupki warzywa. Mój faworyt to guacamole, masło czosnkowe i pasta pomidorowa.
A i pamiętajcie, jeśli kupujecie pieczywo to tylko to żytnie na zakwasie i pilnujcie by było bez cukru. Tak, tak, cukier i pochodne znajduje się w pieczywie 🙁
1. Guacamole
Składniki:
2 dojrzałe awokado
3 ząbki czosnku
sok z 1 cytryny
Umyj i obierz ze skóry awokado i rozgnieć widelcem. Dodaj wyciśnięty czosnek, sól i sok z cytryny. Wszystko zblenduj na gładką masę.
2. Słonecznikowy serek
Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
6 łyżek wody z kiszonych ogórków
2 ząbki czosnku
Sól do smaku
Ziarna słonecznika zalej wieczorem wodą i mocz prez całą noc. Rano odcedź słonecznik i zblenduj na gładko. Dodaj wodę z ogórków, czosnek i sól i ponownie zblenduj.
3. Twarożek z nerkowców
Składniki:
1,5 szklanki orzechów z nerkowca
6 łyżek wody z kiszonych ogórków
Szczypta soli himalajskiej
Ząbek czosnku
Orzechy nerkowca zalej wodą i namocz przez noc. Rano odcedź i zblenduj. Do masy dodaj wodę z ogórków, wyciśnięty czosnek, sól i wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Pasta z suszonymi pomidorami i słonecznikiem
Składniki:
Szklanka ziaren słonecznika
Sok z cytryny
5 suszonych pomidorów
Łyżka oliwy z oliwek
Ząbek wyciśniętego czosnku
Szczypta soli himalajskiej
Ziarna słonecznika namocz na noc. Rano odcedź i zblenduj na gładko dodając wszystkie składniki.
5. Pasta z czerwonej fasoli
Składniki:
Szklanka czerwonej fasoli z puszki
Sok z połówki cytryny
5 suszonych pomidorów
Łyżka oliwy z oliwek
Ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
Sól, pieprz
Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.
6. Zielone pesto do smarowania
Składniki:
Garść orzechów nerkowca
Pół szklanki pestek słonecznika
Garść natki pietruszki
3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
Wszystko dokładnie zblenduj na gładką masę.
7. Pasta pomidorowa na kanapki
Składniki:
Szklanka suchej soczewicy
Duża papryka
Duża cebula
2 pomidory sparzone, obrane ze skóry – drobno pokrojone
2 łyżki lubczyku
Sól i pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Pół łyżeczki oleju kokosowego
Soczewicę przepłucz i ugotuj w 3 szklankach wody (aż ją całkowicie wchłonie). Pilnuj by nie przywierała. Obierz cebulę, drobno posiekaj i podsmaż na oleju kokosowym. Paprykę drobno pokrojoną podduś razem z cebulą. Dodaj pomidory i przyprawy. Wszystko od ostygnięciu dokładnie zblenduj na gładko. Podawaj z pełnoziarnistym chlebem, najlepiej żytnim na zakwasie, bez cukru. Czytaj skład.
8. Masło czosnkowe
Składniki:
200 g masła 83 % tłuszczu
6 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę
Garść natki pietruszki drobniutko posiekanej
Sól, pieprz
Wszystko zblenduj na gładko.
9. Hummus paprykowy
Składniki:
3 łyżeczki pasty sezamowej
200 g suchej ciecierzycy
4 ząbki czosnku
4 łyżeczki oliwy z oliwek
5 łyżek wody
Papryka drobno pokrojona
Sól
Ciecierzycę zalej wodą i zostaw najlepiej na całą noc, tak aby wchłonęła wodę. Na drugi dzień wypłucz ją, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości. Może to potrwać nawet do godziny. Po ugotowaniu dodaj wszystkie składniki i zblenduj na gładko.
SMACZNEGO!
Zostaw Komentarz