Lepiej nie łączyć tych produktów!

z Brak komentarzy

nie łączcie ze sobą tych produktów

 

  1. Herbaty z cytryną

Sok z cytryny uaktywnia glin zawarty w herbacie, zamieniając go w cytrynian glinu – związek, który powoduje poważne zmiany w mózgu, także chorobę Alzheimera.

  1. Pomidorów z twarogiem

Kwasy zawarte w pomidorach łączą się z wapniem występującym w białym serze. Powstają wówczas nierozpuszczalne kryształki, które mogą wywoływać silne bóle stawów.

  1. Ogórków z pomidorami

Ogórki zawierają askorbinazę – enzym utleniający witaminę C. Kilka  plasterków ogórka dodanych do sałatki pozbawia ją witaminy C.

  1. Ciasta drożdżowego z herbatą

Garbniki występujące w herbacie, nadające jej gorzkawy smak ograniczają wchłanianie m.in.  białek, żelaza, magnezu, cynku. Niszczą też witaminę B1.

  1. Kawa i herbata z nabiałem

Kwas szczawiowy zawarty w kawie i herbacie łączy się z wapniem znajdującym się w nabiale i w ten sposób tworzą się szczawiany, które odkładają się w postaci kamieni w drogach moczowych.

  1. Czerwone wino z mięsem

Zawarte w winie garbniki uniemożliwiają wchłanianie żelaza, które znajduje się w mięsie takim jak: dziczyzna, wątróbka, wołowina, wieprzowina.

  1. Ryby i warzywa kapustne

Ryby morskie i owoce morza są źródłem jodu. Nie powinno się ich łączyć z warzywami kapustnymi ponieważ wiążą jod i uniemożliwiają jego wchłanianie.

  1. Olej słonecznikowy i ryby morskie

Ryby morskie są źródłem kwasów omega-3. Olej słonecznikowy zawiera natomiast kwasy omega-6, będące silnym konkurentem dla kwasów omega-3, których jest znacznie mniej w organizmie. Złe proporcje kwasów tłuszczowych (tzn. dużo kwasów omega-6, a mało omega-3) mogą być przyczyną szybszego starzenia się organizmu.

fot. Fotolia

Zostaw Komentarz

CommentLuv badge