Do swojego chleba dodaję:
- 1 szklankę orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
- 1 szklankę słonecznika
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego
- 4 płaskie łyżki psyllium (ja kupuję Colon C light)
- 1,5 szklanki wody
Składniki suche mieszam ze sobą, to samo robię z wodą, olejem i miodem. Wlewam je do składników sypkich i mieszam dokładnie, tak by wytworzyła się gęsta masa. Przekładam wszystko do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiam na kilka godzin (minimum 2), aby psyllium (błonnik) spęczniał i zagęścił ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę chleb przez około 45 minut. Studzę go porządnie i kroję w grubsze kromki.
2 Odpowiedzi
Ania
Prawdziwa pychotka. Z chęcią wypróbuję 😉 mniam…
Edyta Litwiniuk
Smacznego, jak wyszedł chleb?