Temat śniadań jest problemowy. Podczas tego pierwszego posiłku w ciągu dnia, często przyswajamy niepotrzebne kalorie, a przy tym niezwykle mało składników odżywczych. Najpopularniejszym śniadaniem wśród rodzin są niestety płatki czekoladowe z mlekiem lub kanapki z bułką. Chyba nie muszę pisać, że oprócz kosmicznych ilości cukru i zapchania naszego brzucha na chwilę, nasz organizm nie otrzymuje nic wartościowego. Pora to zmienić i powoli wprowadzać w życie zdrowe nawyki żywieniowe. Czemu więc nie zacząć właśnie od początku? Też może być słodko i zdrowo.
Poniżej kilka propozycji. Daj znać co Ci przypadło do gustu. Smacznego!
1. Placuszki orkiszowe z bananami
Składniki:
- 1 kubek mąki orkiszowej jasnej – 200 g
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jogurt naturalny – 400 g
- 1 banan
Do mąki dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej, jajka, jogurt i dokładnie wymieszaj. Pokrój banana i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj. Smaż placuszki na oleju kokosowym lub maśle klarowanym, aż się delikatnie zarumienią. Gotowe placuszki podawaj z owocami lub syropem klonowym.
2. Jajecznica ze szpinakiem
Składniki:
- 3 łyżki rozmrożonego szpinaku lub 2 garści świeżego
- 2 jajka
- 80 g sera feta
- 0,5 łyżeczki oleju kokosowego
Wrzuć szpinak na rozgrzaną patelnię z olejem i podgrzewaj. Gdy zmięknie i się podgrzeje dodaj jajka, dopraw pieprzem i ziołami. Dodaj fetę i dokładnie wymieszaj.
3. Pyszna owsianka
Składniki:
- 100 g płatków owsianych górskich
- 200 ml mleka roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta cynamonu
- dowolne owoce ok. 150 g
Wsyp płatki do małego garnuszka i zalej je mlekiem. Gotuj przez około 5-8 minut. Odstaw i wymieszaj z syropem i cynamonem. Dodaj owoce i wymieszaj.
4. Zielone smoothie
Składniki:
- 200 ml wody
- 50 g płatków owsianych górskich
- 1 garść szpinaku
- 1 garść jarmużu,
- 1 banan
- 1 jabłko
Wszystko zblenduj.
5. Szakszuka
Składniki:
- 2 jajka
- 2 pomidory
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- ½ czerwonej papryki
- ½ łyżeczki oleju kokosowego
- sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
- szczypiorek
Na małej patelni rozpuść olej kokosowy, dodaj wyciśnięty czosnek i posiekaną drobno cebulkę. Po chwili dodaj paprykę i podsmaż całość. Następnie dodaj świeże pomidory sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w większą kostkę. Całość dopraw przyprawami. Podsmaż przez 4-5 minut. Potem wbij i usmaż jajka, tak by żółtko było lekko płynne.
6. Czekoladowy koktajl
Składniki:
- 200 ml mleka roślinnego
- 1 banan
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka miodu
Wszystko dokładnie zblenduj.
7. Pudding jaglany z pomarańczą
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej przygotowanej dzień wcześniej
- 100 ml mleka roślinnego
- 1 banan
- 2 pomarańcze
- dowolne owoce 100 g
Wszystko dokładnie zblenduj.
8. Kokosowo-malinowy pudding jaglany
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego + pół szklanki na dolewkę
- ½ szklanki wody
- mrożone maliny
- 1 łyżka miodu
- ½ łyżeczki oleju kokosowego
Kaszę jaglaną przygotuj dzień wcześniej. Włóż do garnka i zalej mlekiem kokosowym i wodą. Podgrzewaj przez chwilę. Dodaj olej kokosowy i maliny. Zdejmij z ognia i dolej resztę mleka i miód. Wszystko zblenduj na gładko. Dodaj wybrane owoce.
Zostaw Komentarz