Wiele z nas chcąc uzyskać wymarzoną sylwetkę kupuje produkty light. Niestety musimy pamiętać o tym, że do zdrowej i zgrabnej sylwetki jest tylko jedna droga: zdrowe odżywianie + aktywność fizyczna.
Czym jest produkt light?
Wg rozporządzenia Parlamentu Europejskiego producent może nazwać swój produkt light, jeśli wartość kaloryczna w 100 g nie przekracza 40 kcal (wyroby stałe) oraz 20 kcal (wyroby płynne). Firmy w bardzo prosty sposób obchodzą te przepisy i zamiast słowa „light” używają określeń „fit”, „slim” czy „fitness”.
- Odtłuszczone produkty takie jak kefir, jogurt, mleko, ser powstrzymują wchłanianie witamin A, D, E i K i mogą powodować wzmożoną fermentację w jelitach, która prowadzi do niestrawności.
- Niskokaloryczne jogurty pozbawione są tłuszczu jednak zawierają mleko w proszku, czyli utleniony cholesterol.
- W majonezie light tłuszcz zastępowany jest chemicznymi zagęstnikami. Mniej cukru czy tłuszczu praktycznie zawsze oznacza więcej chemii.
- Produkty light są droższe.
- Zazwyczaj zamiast tłuszczu dodaje się cukier.
- Produkty light nafaszerowane są chemią.
- Żółty ser light jest produktem seropodobnym wypełnionym olejem utwardzonym.
- Produktów light powinny unikać kobiety w ciąży, karmiące piersią i dzieci.
- Aby produkt light spełniał swoją rolę, musi smakować równie dobrze co produkty pełnowartościowe, ale mieć niższą wartość kaloryczną. Producenci stosują więc zamienniki, np. zamiast cukru pojawia się najczęściej słodzik aspartam, natomiast tłuszcz udają skrobia modyfikowana, mączka chleba świętojańskiego czy guma ksantanowa.
- Produkty te mimo swojej nazwy nie są mniej kaloryczne, wręcz przeciwnie, zasługują na miano bomb kalorycznych.
- Napoje typu light zawierają słodzik (aspartam), a nadmierne spożywanie aspartamu może wywołać objawy zatrucia.
fot. Fotolia
Zostaw Komentarz