Polecam Wam do smarowania pieczywa pastę z awokado. Przepis jest banalny 😉
Potrzebujesz:
- awokado
- ząbek czosnku
- pół cytryny.
Ja swoją pastę robię w następujący sposób: awokado obieram ze skóry, wyjmuję pestkę i wrzucam do blendera. Wyciskam ząbek czosnku, dodaję sok z cytryny i wszystko blenduję na gładką masę i gotowe.
Awokado zawiera tłuszcz jednonienasycony, który jest bardzo korzystny dla zdrowia. Ponadto jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu i ma mniej kalorii w porównaniu do produktów tłuszczowych. Jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a także kwasu foliowego, jest dobrym źródłem magnezu, witamin z grupy B i E, zawiera również luteinę i zeaksantynę – substancje o charakterze antyutleniaczy, pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych. Prawie w ogóle nie zawiera cukrów, dlatego szczególnie polecany jest diabetykom.
Właściwości prozdrowotne awokado:
- łagodzi stres
- chroni serce
- obniża poziom „złego” cholesterolu
- reguluje ciśnienie tętnicze krwi
- działa przeciwzapalnie
- opóźnia procesy starzenia organizmu, itd.
Smacznego!
fot. Fotolia
2 Odpowiedzi
Marian
Pani Edyto, odkąd żona trafiła na Pani stronę czyli już ponad 3 tygodnie temu robimy tę pastę z awokado i obniżył mi cholesterol.
Edyta Litwiniuk
Cieszę się Panie Marianie i zachęcam do regularnych badań 😉 Proszę pozdrowić Żonę 😉