Ciasteczka ryżowe świetnie nadają się też dla dzieci. Nie ukrywam, że zrobiłam je pod wpływem impulsu z tego co akurat miałam w domu. Julcia poprosiła mnie o ciasteczko, a ja miałam tylko ciasteczka, które kiedyś otrzymała w prezencie. Po przeczytaniu składu załamałam się ;-( A tam m.in.: cukier, cukier iwertowany, olej palmowy. Jak czymś takim w ogóle można karmić dzieci?! Postanowiłam działać, a że ostatnio na tapecie była kasza jaglana to tym razem sprawdziłam co wyjdzie z ryżu 😉 Sami spróbujcie i oceńcie 😉 Dla mnie pychotka!
Składniki:
- 400 g ryżu brązowego
- 400 ml mleka kokosowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki stewii
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka "0"
- posiekane migdały, żurawina i daktyle (można dodać cokolwiek ;-))
- płatki ryżowe
Ryż ugotowałam i poczekałam, aż ostygnie. Dodałam do niego wszystkie wyżej wymienione składniki, dokładnie wymieszałam i formowałam w małe placuszki układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Robiłam je pierwszy raz, więc pod koniec pieczenia sprawdzałam wykałaczką czy ciasto nie jest zbyt wilgotne. Pozostawiłam do ostygnięcia i podawałam z syropem klonowym.
6 Odpowiedzi
Mariola
Wspaniały pomysł!
Natalia
Ale masz fajne pomysły. Ryżu w takiej postaci nie jadłam. Spróbuję i dam znać jak wyszło 🙂
Joanna
Pełen podziw że dbasz tak o zdrowie swojej córki.
Tara
Wyglądają czekoladow.Spróbuję.
Marta
Czym można zastąpić stewie? Np. większą ilością miodu?
Edyta Litwiniuk
Miód, ale przede wszystkim ksylitol 🙂