Pewnie nie raz słyszałeś, że triathloniści podczas zawodów Ironman potrafią jeść białą bułkę z serem żółtym i szynką i zapewne zastanawiałeś się jak w diecie sportowca może znajdować się produkt, który powszechnie uważany jest za mniej zdrowy niż pieczywo ciemne. Wszyscy dietetycy polecają przecież jedynie pieczywo pełnoziarniste, a tutaj spotykasz się z taką sytuacją.
Dlatego zaczynając od początku, wszystko zależy od kontekstu. Ja osobiście nie lubię podziału na produkty zdrowe i niezdrowe, bo wszystko zależne jest po pierwsze od ilości, a po drugie od osoby, która ten produkt spożywa oraz w jakiej sytuacji to robi.
W diecie sportowca z pewnością jest miejsce na pieczywo umownie nazwane „białe”, jak i ciemne. W przypadku wspomnianych zawodów chodzi o to, by sportowiec otrzymał szybko zastrzyk energii. Zazwyczaj zawodnicy spożywają żele energetyczne ale podczas długiego dystansu dobrym rozwiązaniem jest biała bułka z dżemem, czy też na przełamanie słodkiego smaku, sięgnięcie po wspomnianą już wcześniej białą bułkę z serem i szynką. Dlatego nie ma tutaj niewłaściwych rozwiązań.
W ogóle uważam, ze w diecie zdrowego i aktywnego człowieka jest miejsce na wszystko, ale w odpowiednich ilościach.
Pieczywo białe czy jasne wypiekane jest z białej, oczyszczonej mąki. Niewątpliwą zaletą takiego pieczywa jest to, że jest miękkie, szybciej się trawi i dobrze smakuje. Z minusów natomiast zawiera mniej błonnika i syci na krócej. Ale kto by się oparł zjedzeniu pysznej Kajzerki z dżemem tuż przed wyjściem na rower czy bieganie. Ważne jest jednak, by zerknąć na skład. Idealnie by było gdyby też kajzerka nie była z ciasta mrożonego i w swoim składzie zawierała niezbędne miniumum, czyli: mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, drożdże, sól, cukier, tak jak jest w przypadku kajzerki z Piekarni Putka.
By nieco wzbogacić swoją dietę o większą ilość wartości odżywczych za pomocą pieczywa, warto sięgnąć po Chleb IG, który również jest jasny, ale w swoim składzie, oprócz mąki pszennej, zawiera nasiona słonecznika, siemię lniane, pestki dyni, płatki owsiane ale i również mąkę żytnią.
Takie podpieczone w tosterze kromki chleba można podać do posiłku po treningu razem z jajecznicą, jajkiem na miękko czy na przykład zupą – kremem z dyni i indyka.
Warto pamiętać, że jasne pieczywo nie jest całkowicie pozbawione wartości odżywczych, choć oczywiście może ustępować miejsca produktom pełnoziarnistym. Może mieć również mniej cynku czy żelaza niż pieczywo ciemne, ale zaznaczmy, że dobrze zbilansowana dieta sportowca powinna zawierać odpowiednią ilość składników odżywczych.
A jak już jesteśmy przy ciemnym pieczywie, a w zasadzie pełnoziarnistym to szczególnie powinniśmy czytać skład, ponieważ wiele produktów imituje tylko, że mamy do czynienia ze zdrowym pieczywem. Zdarza się tak, że pieczywo pszenne jest „farbowane” karmelem i tylko udaje pieczywo pełnoziarniste.
Pieczywem, po które warto sięgnąć jest Chleb Pełnoziarnisty, który w swoim składzie ma tylko mąkę żytnią z pełnego przemiału (60%), wodę i sól.
Świetnym rozwiązaniem jest też Chleb Czystoziarnisty Whole&Pure, który składa się z 9 starannie wyselekcjonowanych ziaren: płatków owsianych, sojowych, ziaren żyta i orkiszu, nasion lnu, słonecznika oraz sezamu, pestek dyni i kiełków żyta. Nie zawiera drożdży oraz mąki i wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym (IG 21,3), wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych oraz błonnika pokarmowego.
A ostatnio moje serce skradł Chleb ProBody, który w swoim składzie ma sporą ilość białka i błonnika pokarmowego oraz tłuszczów nienasyconych, w tym kwasów OMEGA-3. Ze względu na niski indeks glikemiczny (IG 33,5) oraz obniżoną zawartość węglowodanów chleb polecany jest diabetykom, a także osobom na diecie ketogenicznej.
Oczywiście oprócz chlebów typowo pszennych czy żytnich możemy także sięgnąć po produkty wypiekane z innych mąk, takich jak: mąka kukurydziana, owsiana, ryżowa, jaglana czy gryczana. Stanowią one świetne rozwiązanie dla osób z nietolerancjami.
Na przykład dla osób z nietolerancją glutenu, dobrym rozwiązaniem będzie pieczywo dedykowane, tzw. bezglutenowe, które jest oferowane w Piekarniach Putka. Znajdziemy tam zarówno bezglutenowy chleb, np. Rustykalny jak i Bezglutenowe Brownie oraz Bezglutenowe Jagodzianki.
Podsumowując, podczas wybierania pieczywa zwracaj uwagę na:
-
Skład. Im mniej składników tym lepiej, a jeśli na ich liście znajduje się nazwa, którą trudno ci wymówić i o niej nie słyszałeś to odłóż to pieczywo na półkę😊
-
Staraj się kupować chleb w piekarniach a nie dyskontach spożywczych, wówczas jest większe prawdopodobieństwo, że pieczywo powstaje ze świeżego ciasta a nie mrożonego.
-
Jeśli zależy ci na chlebie pełnoziarnistym, zerknij czy zawiera w składzie mąkę pełnoziarnistą, a nie jest farbowane na ciemniejszy kolor udając pełnoziarnisty wypiek.
Pieczywo w diecie sportowca może stanowić świetne źródło węglowodanów. Możesz je przemycać w swojej diecie w postaci kanapek, grzanek czy dodatków do zup czy mięsa. Węglowodany po treningu są niezwykle potrzebne, bo dzięki nim następuje szybka odbudowa glikogenu, a tym samym regeneracja mięśni.
Tekst powstał we współpracy z Piekarnią Putka. Przy zamówieniu w sklepie online www.putkaonline.pl powołując się na hasło: EDYTA w uwagach do zamówienia otrzymają Państwo Chleb Razowy (1 szt.) Promocja obowiązuje w dniach 19-26 września 2022 r.
Zostaw Komentarz