5 inspiracji na pyszne obiady

z Brak komentarzy

Zainspirowana dzisiejszą rozmową ze znajomą postanowiłam Was o coś zapytać. Mamy wrzesień, powroty po wakacjach do pracy, do szkoły i… powroty do fitness klubów. Tak, tak wrzesień jest takim okresem kiedy po urlopie wracamy nieco sfrustrowani, że znów z formą nie zdążyłyśmy na czas. Na fali motywacji zapisujemy się by wylewać z siebie siódme poty ćwicząc 5 razy w tygodniu bez wytchnienia i jeść jedynie liście sałaty. Po czym po chwili wszystko pęka. Jesteśmy osłabione, zmęczone, nie mamy ochoty wyjść na trening i znowu zapychamy się bułkami, niezdrowym żarciem i tyjemy. Takie zamknięte koło. A w maju znowu będziemy wpisywać w wyszukiwarkę „jak szybko schudnąć przed urlopem?”. Dlatego ja zawsze będę Was namawiała do rozsądnych wyborów żywieniowych na co dzień i do ruchu. Dlatego poniżej przygotowałam dla Was 5 inspiracji na obiady, które zawsze możecie zabrać ze sobą do pracy. A więcej przepisów znajdziecie też w moim e-booku „Fit Posiłki Dla Całej Rodzinki”. Ponad 100 inspiracji na śniadania, obiady i kolacje. I koniecznie nie odpuszczajcie. Kształtujcie formę nie na lato, a na lata. Ok? Dajcie znać jak było u Was? Frustracja formą czy zdążyliście?

Indyk w szpinakowym pesto

SKŁADNIKI:

  • 4 piersi z indyka
  • 1 łyżka kokosowego
  • 200 g ryżu brązowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 czerwone cebule
  • Pół granatu
  • Sól
  • na pesto:
  • 200 g szpinaku
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 120 g łuskanego słonecznika
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Natłuść naczynie żaroodporne olejem i umieść w niej piersi z indyka posmarowane miodem i oprószone solą. Dodaj pokrojoną w ćwiartki cebulę. Piecz przez 25 minut. Przygotuj pesto, miksując wszystkie składniki razem. Dopraw solą i pieprzem. Piersi z indyka z cebulą podawaj z pesto, ryżem oraz z ziarenkami granatu.

Kotlety z ciecierzycy

SKŁADNIKI:

  • Cebula
  • Pół łyżeczki chili mielonego
  • Pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • Łyżka oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • Puszka ciecierzycy
  • Pęczek natki pietruszki
  • Garść świeżej kolendry
  • Łyżeczka soli

Sos tahini:

  • 1,5 szklanki jogurtu naturalnego
  • Ćwiartka szklanki tahini (pasty sezamowej)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Rozgrzej patelnię i wsyp na nią kmin rzymski. Podpraż przez moment i przełóż do moździerza, by go utrzeć. Do blendera dodaj ciecierzycę (odsączoną), kolendrę, sól, natkę pietruszki, chili i kmin. Całość zblenduj. Następnie dodaj posiekaną cebulę, wyciśnięty czosnek i mąkę. Wszystko ponownie zblenduj. Z powstałej masy formuj małe kotleciki i układaj je na rozgrzanej patelni. Smaż z obu stron, aż się delikatnie zarumienią. Kotleciki podawaj z sosem tahini. Składniki sosu po prostu ze sobą wymieszaj.

Papryka z pomidorami i czosnkiem

SKŁADNIKI:

  • 3 papryki żółte
  • 3 papryki czerwone
  • Świeża bazylia
  • Sól i pieprz
  • Łyżeczka miodu
  • Łyżka białego octu winnego
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 cebule
  • pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g makaronu pełnoziarnistego

Na 2 łyżkach oliwy zeszklij pokrojoną drobno cebulę. Dodaj do niej miód i smaż jeszcze minutę. Paprykę pokrój w paski, pomidory sparz, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, a czosnek wyciśnij. Wszystko te składniki dodaj do cebuli i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem i skrop pozostałą oliwą. Całość przełóż do żaroodpornego naczynia, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 25 minut. Wyjmij z piekarnika, polej octem, dopraw solą, pieprzem i gałką, posyp świeżą bazylią. Całość wymieszaj. Podawaj na ciepło z makaronem.

Placuszki z cukinii i chili

SKŁADNIKI:

  • 2 cukinie
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • Świeży koperek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • Skórka z cytryny
  • 100 g sera ricotta
  • 1 papryczka chili
  • 2 jajka typu „0”

Wymieszaj startą cukinię, ser ricotta, startą skórkę cytryny, jajka, wyciśnięty czosnek, posiekaną papryczkę chili, koperek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj. Rozgrzej patelnię i formuj małe placuszki. Smaż aż się zarumienią.

Pieczone buraczki z fetą

SKŁADNIKI:

  • 3 buraki czerwone
  • Żółta papryka
  • Czerwona papryka
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • wyciśniętego
  • Marchewka
  • Czerwona cebula
  • Zielona papryka
  • 150 g sera feta
  • Szklanka kaszy jaglanej
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki lubczyku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Garść natki pietruszki

Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Wszystkie warzywa z lubczykiem (oprócz pomidorów) włóż pokrojone do naczynia żaroodpornego. Wszystko skrop oliwą i włóż do piekarnika na około 50 minut. Równolegle ugotuj kaszę jaglaną. Do upieczonych warzyw dodaj czosnek oraz fetę pokrojoną w kostkę. Na krojone w kostkę pomidory, rozsyp ugotowaną kaszę i upieczone warzywa. Całość oprósz solą i pieprzem i ponownie włóż do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu oprósz drobno posiekaną pietruszką.

fot.BROOKE LARK

Zostaw Komentarz

CommentLuv badge