Dietetyczny chleb

z 2 komentarze

Do swojego chleba dodaję:

  • 1 szklankę orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)
  • 1 szklankę słonecznika
  • 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/2 szklanki suszonych moreli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego
  • 4 płaskie łyżki psyllium (ja kupuję Colon C light)
  • 1,5 szklanki wody

Składniki suche mieszam ze sobą, to samo robię z wodą, olejem i miodem. Wlewam je do składników sypkich i mieszam dokładnie, tak by wytworzyła się gęsta masa. Przekładam wszystko do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, odstawiam na kilka godzin (minimum 2), aby psyllium (błonnik) spęczniał i zagęścił ciasto. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę chleb przez około 45 minut. Studzę go porządnie i kroję w grubsze kromki. 

 

2 Odpowiedzi

  1. Ania
    | Odpowiedz

    Prawdziwa pychotka. Z chęcią wypróbuję 😉 mniam…

    • Edyta Litwiniuk
      | Odpowiedz

      Smacznego, jak wyszedł chleb?

Zostaw Komentarz

CommentLuv badge