Słodka gorzka czekolada

z Brak komentarzy

 

czekolada 90

Zalety gorzkiej czekolady:

• wpływa na opóźnienie procesów starzenia się organizmu
• zawiera magnez, żelazo, potas –składniki korzystnie oddziałujące na zdrowie każdej z nas
• powoduje długotrwałe uczucie sytości, w konsekwencji czego zjemy mniej kalorii aż o 15%
• ma pozytywny wpływ na nasze serce, dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy – polifenoli
• chroni przed udarem
• zmniejsza apetyt na tłuste oraz słone potrawy – najlepszym czasem na spożycie czekolady jest pora poobiednia
• czekolada to afrodyzjak
• wykazuje aktywne działanie przeciwrakowe, dzięki zawartym w ziarnach kakaowca flawonoidach
• skutecznie obniża poziom cholesterolu
• skutecznie filtruje nerki – działa moczopędnie
• dobry środek przeciwko depresji
• skutecznie łagodzi podrażnienia gardła, a w konsekwencji przyczynia się do ustąpienia kaszlu
• niski indeks glikemiczny
• reguluje poziom antyoksydantów
• niewielką porcję czekolady można spożyć z filiżanką kawy, poprawimy wydzielanie żółci, wspomagając tym samym proces trawienia tłuszczów
• zaleca się spożycie jednej – dwóch kostek czekolady dziennie.

fot. Fotolia

Zostaw Komentarz

CommentLuv badge