Pasta z awokado

avocado pasta Pasta z awokado

 

Polecam Wam do smarowania pieczywa pastę z awokado. Przepis jest banalny icon wink Pasta z awokado

Potrzebujesz:

  • awokado
  • ząbek czosnku
  • pół cytryny.

Ja swoją pastę robię w następujący sposób: awokado obieram ze skóry, wyjmuję pestkę i wrzucam do blendera. Wyciskam ząbek czosnku, dodaję sok z cytryny i wszystko blenduję na gładką masę i gotowe.

Awokado zawiera tłuszcz jednonienasycony, który jest bardzo korzystny dla zdrowia. Ponadto jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu i ma mniej kalorii w porównaniu do produktów tłuszczowych. Jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a także kwasu foliowego, jest dobrym źródłem magnezu, witamin z grupy B i E, zawiera również luteinę i zeaksantynę –  substancje o charakterze antyutleniaczy, pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych. Prawie w ogóle nie zawiera cukrów, dlatego szczególnie polecany jest diabetykom.

Właściwości prozdrowotne awokado:

  • łagodzi stres
  • chroni serce
  • obniża poziom „złego” cholesterolu
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi
  • działa przeciwzapalnie
  • opóźnia procesy starzenia organizmu, itd.

Smacznego!

fot. Fotolia

Autor: Edyta Litwiniuk

Udostępnij ten post przez

2 Komentarze

  1. Pani Edyto, odkąd żona trafiła na Pani stronę czyli już ponad 3 tygodnie temu robimy tę pastę z awokado i obniżył mi cholesterol.

    Napisz odpowiedź
    • Cieszę się Panie Marianie i zachęcam do regularnych badań ;-) Proszę pozdrowić Żonę ;-)

      Napisz odpowiedź

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge