Pasta z awokado

with 2 komentarze

avocado pasta Pasta z awokado

 

Polecam Wam do smarowania pieczywa pastę z awokado. Przepis jest banalny 😉

Potrzebujesz:

  • awokado
  • ząbek czosnku
  • pół cytryny.

Ja swoją pastę robię w następujący sposób: awokado obieram ze skóry, wyjmuję pestkę i wrzucam do blendera. Wyciskam ząbek czosnku, dodaję sok z cytryny i wszystko blenduję na gładką masę i gotowe.

Awokado zawiera tłuszcz jednonienasycony, który jest bardzo korzystny dla zdrowia. Ponadto jako produkt roślinny nie zawiera cholesterolu i ma mniej kalorii w porównaniu do produktów tłuszczowych. Jest również doskonałym źródłem błonnika pokarmowego, a także kwasu foliowego, jest dobrym źródłem magnezu, witamin z grupy B i E, zawiera również luteinę i zeaksantynę –  substancje o charakterze antyutleniaczy, pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych. Prawie w ogóle nie zawiera cukrów, dlatego szczególnie polecany jest diabetykom.

Właściwości prozdrowotne awokado:

  • łagodzi stres
  • chroni serce
  • obniża poziom „złego” cholesterolu
  • reguluje ciśnienie tętnicze krwi
  • działa przeciwzapalnie
  • opóźnia procesy starzenia organizmu, itd.

Smacznego!

fot. Fotolia

  • Marian

    Pani Edyto, odkąd żona trafiła na Pani stronę czyli już ponad 3 tygodnie temu robimy tę pastę z awokado i obniżył mi cholesterol.

    • Edyta Litwiniuk

      Cieszę się Panie Marianie i zachęcam do regularnych badań 😉 Proszę pozdrowić Żonę 😉