Dlaczego unikam nabiału?

with 1 komentarz

mleko Dlaczego unikam nabiału?

(Fot: Pixabay)

Dlaczego unikam nabiału?

To pytanie często dostaję w Waszych mailach. Dlaczego ja nie jem, o co chodzi z tym nabiałem i jak w takim razie dostarczać wapń, itd. Jeżeli chodzi o mnie to nie jem produktów mlecznych, przede wszystkim dlatego, że po spożyciu czegokolwiek z tej grupy najzwyczajniej w świecie źle się czuję. Boli mnie brzuch, głowa, jestem ospała, mam wzdęty brzuch i odczuwam ogólny dyskomfort.  Mam wrażenie, że nabiał po prostu mi szkodzi. Ja nie piję mleka krowiego, koziego, ani owczego. Nie jem sera żółtego, białego, jogurtów, itd.

Teraz pozwolę sobie wymienić niektóre argumenty, które również do mnie trafiają by jednak nabiał wyeliminować ze swojej diety.

  1. Niestety przemysł przetwórstwa mleka został ukształtowany w dużej mierze przez przedsiębiorców niż samych rolników. Sposób w jaki mleko i nabiał były spożywane na początku XIX wieku, gdy większość rodzin miała swoją krowę, zmienił się wraz z industrializacją i rozwojem miast. Teraz samo mleko jest „produkowane”. Krowom wstrzykuje się hormony, antybiotyki, a dojeniem zajmują się maszyny, otrzymujemy tym samym mleko niższej jakości.
  2. Mleko to jeden z 8 alergenów pokarmowych.
  3. Karmiące matki obserwują, że po spożyciu nabiału ich niemowlęta często cierpią na kolki, zaś niektórzy lekarze twierdzą iż jadanie nabiału w okresie karmienia piersią zwiększa ryzyko wystąpienia u potomstwa alergii pokarmowych w wieku późniejszym. Często kolka mija u dzieci, u których matki zrezygnowały ze spożywania mleka.
  4. U 75% populacji światowej występuje zbyt niski poziom laktazy – enzymu odpowiadającego za trawienie laktozy. Oznacza to, że produkty mleczne są niewskazane dla większości ludzi.
  5. Nieprawdą jest to, że spożywanie mleka ma zapobiegać rozwojowi osteoporozy. Nie potwierdzają tego żadne badania. Wskazują natomiast to, że osteoporoza jest najbardziej rozpowszechniona w społeczeństwach, w których spożywa się dużo nabiału. W ramach badań na Uniwersytecie Harvarda przeprowadzonych w ciągu 12 lat poddano obserwacji 78 000 kobiet. Stwierdzono, że kobiety pijące mleko trzy razy dziennie częściej doznawały złamań niż te, które piły mleko rzadko lub nigdy.
  6. Nabiał i białka zwierzęce zwiększają zakwaszenie organizmu, podczas gdy wapń działa neutralizująco. Gdy zatem zakwaszenie metaboliczne wzrasta, organizm zużywa wapń, aby je zneutralizować. Co to dokładnie oznacza? Wapń jest wysysany z kości by zrównoważyć zakwaszenie.
  7. Nowotwory, cukrzyca oraz zaburzenia układów krążenia i odpornościowego są obecnie kojarzone ze spożyciem nabiału. W krajach o wysokim spożyciu mleka wzrasta liczba przypadków raka, cukrzycy typu 1 oraz chorób serca i autoimmunologicznych. Dowody na to, że winowajcą jest białko obecne w spożywanym mleku, przedstawiono między innymi w książce „Devil in the Milk” autorstwa Keitha Woodforda. Powołuje się on na ponad 100 opracowań naukowych, w których omawiany jest wpływ na ludzki organizm beta-kazeiny A1, czyli cząsteczki białka występującej w mleku niektórych krów mlecznych. Tę właśnie proteinę powiązano ze schorzeniami takimi jak autyzm, cukrzyca typu I, choroby układu krążenia. To potencjalnie niebezpieczne białko nie występuje w mleku wszystkich krów, ale jeżeli mleczarnie nie przeprowadzą testów, a hodowcy nie hodują zwierząt wolnych od beta-kazeiny A1, każdy karton mleka, który kupujemy w sklepie może ją zawierać.
  8. Badania dowodzą również, ze zawarte w mleku krowim białka mogą wywoływać cukrzycę typu 1, nieuleczalną chorobę, która często ujawnia się w okresie niemowlęcym i w dzieciństwie. Wskazują na zależność między spożyciem krowiego mleka w pierwszych latach życia a zachorowaniami na cukrzycę typu 1. Zależność tę uzasadnia się podobieństwem między białkami występującymi w mleku krowim a białkami w ludzkim organizmie. Gdy spożywamy produkty mleczne, niektóre białka trafiają do krwiobiegu, nim zostaną rozłożone na aminokwasy. Takie nieprzetrawione białko krowie, zbliżone do naszego własnego, organizm traktuje jako wroga. Wobec tego tworzy on specjalne przeciwciała, by je zniszczyć, co uruchamia reakcję autoimmunologiczną, w wyniku której atakowane są komórki organizmu. To początek cukrzycy.
  9. Dokładnie udokumentowano również związek między spożyciem nabiału a różnymi rodzajami nowotworów. Badania przeprowadzone w 2001 roku dowiodły, że jednym ze stałych czynników związanych z rakiem prostaty jest spożycie nabiału. Chodzi tu o taki sam mechanizm jak w przypadku raka piersi. Istotną rolę odgrywa w nim insulinopodobny czynnik wzrostu 1 (igf-1). Według Campbella staje się on obecnie wskaźnikiem chorób nowotworowych. IGF-1 odpowiada za kontrolę tempa rozwoju komórek w organizmie. Jeżeli występuje w nadmiernych ilościach, przyspiesza powstawanie nowych komórek i uniemożliwia usuwanie starych. To prowadzi do nowotworów. Spożycie nabiału powoduje zwiększenie poziomu IGF-1 we krwi, a jednocześnie obniżenie zapasów witaminy D- niezwykle ważnej w zapobieganiu nowotworom. Sprzyja zatem rozwojowi raka.
  10. Oprócz ludzi żaden inny gatunek nie wykorzystuje nabiału jako źródła pożywienia po odstawieniu od piersi i nie żywi się mlekiem innego gatunku. Spożywamy mleko przeznaczone dla cieląt. Mleko każdego gatunku jest dostosowane specjalnie do potrzeb danego zwierzęcia.

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie dodała, że nie skupiam się na całkowitym eliminowaniu nabiału. Unikam go niejako podświadomie, chociaż zdarza mi się spożywać bardzo rzadko w różnych sytuacjach. Jak zawsze sugeruję zachowanie zdrowego rozsądku i niepopadanie w skrajności.

W następnym poście napiszę o źródłach wapnia 😉

Piśmiennictwo:

  1. Ashley Adams: „The dairy – Free Kitchen”
  2. Hilary Jacobsen: “ Mother Food: Foods and Herbs that Promote Milk Production and a Mother’s Health”
  3. “Journal of the Amaerican Dietetic Association”
  4. “Journal of Allergy and Clinical Immunology”
  5. “European Journal of Clinical Nutrition”
  6. Keith Woodford: „Devil in the Milk”

  • Fajny wpis, zwłaszcza że u Nas cały czas wałkuje się jakie mleko jest zdrowe i jak to dzieci powinniśmy karmić zdrowymi serkami i jogurcikami.
    Majka.M ostatnio opublikował…Weekend zniżek 25-27 września 2015My Profile