Ciasteczka ryżowe

with 6 komentarzy
  • IMG 20141217 124551 Ciasteczka ryżowe
  • IMG 20141217 124517 Ciasteczka ryżowe
  • IMG 20141217 124452 Ciasteczka ryżowe
  • IMG 20141217 124434 Ciasteczka ryżowe
  • IMG 20141217 124404 Ciasteczka ryżowe
  • IMG 20141217 124248 Ciasteczka ryżowe

Ciasteczka ryżowe świetnie nadają się też dla dzieci. Nie ukrywam, że zrobiłam je pod wpływem impulsu z tego co akurat miałam w domu. Julcia poprosiła mnie o ciasteczko, a ja miałam tylko ciasteczka, które kiedyś otrzymała w prezencie. Po przeczytaniu składu załamałam się ;-( A tam m.in.: cukier, cukier iwertowany, olej palmowy. Jak czymś takim w ogóle można karmić dzieci?! Postanowiłam działać, a że ostatnio na tapecie była kasza jaglana to tym razem sprawdziłam co wyjdzie z ryżu 😉 Sami spróbujcie i oceńcie 😉 Dla mnie pychotka!

Składniki:

  • 400 g ryżu brązowego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki stewii
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka "0"
  • posiekane migdały, żurawina i daktyle (można dodać cokolwiek ;-))
  • płatki ryżowe

Ryż ugotowałam i poczekałam, aż ostygnie. Dodałam do niego wszystkie wyżej wymienione składniki, dokładnie wymieszałam i formowałam w małe placuszki układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Robiłam je pierwszy raz, więc pod koniec pieczenia sprawdzałam wykałaczką czy ciasto nie jest zbyt wilgotne. Pozostawiłam do ostygnięcia i podawałam z syropem klonowym.

  • Mariola

    Wspaniały pomysł!

  • Natalia

    Ale masz fajne pomysły. Ryżu w takiej postaci nie jadłam. Spróbuję i dam znać jak wyszło 🙂

  • Joanna

    Pełen podziw że dbasz tak o zdrowie swojej córki.

  • Tara

    Wyglądają czekoladow.Spróbuję.

  • Marta

    Czym można zastąpić stewie? Np. większą ilością miodu?

    • Edyta Litwiniuk

      Miód, ale przede wszystkim ksylitol 🙂